De blaas, functie en werking
We legen onze blaas iedere dag tijdens het plassen, maar wat doet onze blaas eigenlijk en waarom is het zo belangrijk om er goed voor te zorgen? De blaas is een rekbaar, hol orgaan te vergelijken met een ballon. Deze heeft het formaat van een peer en ligt onder in je buik. Naast dat het een tijdelijke opslagplaats voor urine is, zorgt je blaas ervoor dat afvalstoffen uit je lichaam worden afgevoerd en dat de vochtbalans in stand wordt gehouden.
Hoe meer urine er in je blaas komt, hoe verder deze zal oprekken. Je blaas kan in totaal wel 1,5 liter urine opslaan, maar bij 0,2 liter inhoud kun je al lichte aandrang voelen om te gaan plassen. Dat gebeurt normaal gesproken zo’n vijf tot zeven keer per dag en ’s nachts beperkt zich dit gelukkig meestal maar tot één keer. Wist je dat we zonder onze blaas wel drie keer per minuut naar het toilet zouden moeten? Kortom, onze blaas is een belangrijk orgaan waar we zuinig op moeten zijn!
Een goed milieu in de blaas draagt bij aan het behoud van een gezonde blaas. Daarom is het belangrijk dat afvalstoffen goed worden uitgeplast. Daarnaast kun je de blaas een handje helpen om zichzelf schoon te houden met een voedingssupplement die de blaasfunctie ondersteunt. Een gezond milieu in de blaas draagt bij aan een goede blaasfunctie. Soms kan je blaas wat extra ondersteuning gebruiken. BlaseBerry Cranberry & Solidago is een voedingssupplement. Solidago draagt bij aan een goede blaasfunctie en helpt de blaas schoon te houden*.
*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.
5 tips voor het behoud van een gezonde blaas
Er is genoeg wat je zelf kunt doen om jouw blaas schoon en gezond te houden. We hebben de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet:
Drink voldoende
Het is algemeen bekend dat voldoende (water) drinken goed voor je is. Dat geldt ook specifiek voor je blaas. Drink anderhalf tot twee liter vocht verdeeld over de dag. Dit verdunt de urine en helpt bacteriën weg te spoelen. Water en thee zijn het beste, maar vruchtensappen tellen ook mee. Vermijd cafeïne- en koolzuurhoudende dranken, alcohol en energiedrankjes.
De juiste houding
Ook de manier waarop je plast kan bijdragen aan het behoud van een gezonde blaas. Start altijd met een goede plashouding. Ga ontspannen en rechtop zitten met de voeten op de grond en houd de knieën losjes van elkaar.
Plassen als een pro
Het vergt misschien wat oefening, maar probeer rustig in één straal te plassen, zonder te persen. Het is belangrijk om goed uit te plassen en daar de tijd voor te nemen. Zo verklein je de kans dat er urine en/of bacteriën achterblijven in de blaas.
Niet te vaak en niet te weinig
‘Voor de zekerheid nog even plassen’ doen we allemaal. Toch is het verstandig om niet te vaak uit voorzorg te plassen. Ook het plassen onnodig uitstellen is geen goed idee. Het beste is om te plassen op het moment dat je aandrang voelt.
Keep it clean
Gebruik toiletpapier na het plassen en veeg altijd af van voor naar achteren. Zorg daarnaast voor een goede hygiëne van het onderlichaam en reinig deze regelmatig. Gebruik hierbij niet te veel zeep, dit kan voor irritatie zorgen.